Noni mengandungi bahan "xeronine".
Kepentingan "xeronine" :
Dr. Ralph M. Heninicke,
Ahli Biokimia, University of Hawaii, Amerika Syarikat merupakan
perintis
kajian buah mengkudu selama 45 tahun. Beliau menemui sejumlah alkoloid "proxeronine" dalam buah noni secara tidak sengaja
ketika mengkaji enzime "bromelin" dalam buah nenas.
Kandungan "proxeronine" dalam buah noni adalah 800 kali berbanding
paras yang terdapat dalam buah nenas. Jadi, buah noni
amat berguna kepada kesihatan manusia. Buah noni mengandungi zat
pencetus
"xeronine" yang dipanggil sebagai "proxeronine" di
samping terdapat enzim yang membantu "proxeronine" membentuk "xeronine".
Dr. Ralph M. Heninicke |
Kepentingan "xeronine" :
- Salah satu bahan penting bagi menggalakkan pertumbuhan tisu dalam tubuh badan manusia menerusi tindakbalas bahan kimia antara proxeronine dan proxeronase.
- Interaksi 2 bahan kimia proxeronine dan proxeronase boleh membantu membesarkan liang pada usus kecil - sekali gus mempercepatkan serapan bahan nutrien ke dalam sistem pemakanan.
- Berfungsi sebagai bahan mengembalikan kesegaran dan ketahanan protein badan yang merupakan sebagai bahan awet muda.
- Mengkudu juga kaya dengan bahan anti-oksidan iaitu membantu melambatkan proses penuaan. Biasanya buah mengkudu dipetik dan diperam di atas garam, atau di dalam beras. Apabila sudah masak ia boleh dimakan begitu sahaja. Ianya juga boleh dicampur dengan gula untuk dimakan.
- Buah mengkudu boleh memulih sel atau tisu rosak, sekali gus melambatkan proses penuaan, di samping berguna bagi penyakit kencing manis, sengal sendi dan tekanan darah tinggi.
- Daun mudanya boleh digunakan sebagai sayuran atau dimakan sebagai ulaman. Daunnya jika direbus boleh menyihatkan ibu yang baru bersalin.
- Kulitnya berguna bagi mengubati penyakit Malaria.
- Bunga mengkudu boleh digunakan untuk merawat penyakit mata.
- Akar mengkudu berguna bagi mengubati penyakit buasir, hidung tersumbat dan pendarahan otak.
0 comments:
Post a Comment