Pages

Thursday, 7 March 2013

Tahukah Anda Xeronine Ada Di Dalam Noni?


Noni mengandungi bahan "xeronine".

Dr. Ralph M. Heninicke, Ahli Biokimia, University of Hawaii, Amerika Syarikat merupakan perintis kajian buah mengkudu selama 45 tahun. Beliau menemui sejumlah alkoloid "proxeronine" dalam buah noni secara tidak sengaja ketika mengkaji enzime "bromelin" dalam buah nenas. Kandungan "proxeronine" dalam buah noni adalah 800 kali berbanding paras yang terdapat dalam buah nenas. Jadi, buah noni amat berguna kepada kesihatan manusia. Buah noni mengandungi zat pencetus "xeronine" yang dipanggil sebagai "proxeronine" di samping terdapat enzim yang membantu "proxeronine" membentuk "xeronine".
Dr. Ralph M. Heninicke

Kepentingan "xeronine" :

  • Salah satu bahan penting bagi menggalakkan pertumbuhan tisu dalam tubuh badan manusia menerusi tindakbalas bahan kimia antara proxeronine dan proxeronase. 
  • Interaksi 2 bahan kimia proxeronine dan proxeronase boleh membantu membesarkan liang pada usus kecil - sekali gus mempercepatkan serapan bahan nutrien ke dalam sistem pemakanan.
  • Berfungsi sebagai bahan mengembalikan kesegaran dan ketahanan protein badan yang merupakan sebagai bahan awet muda.
  • Mengkudu juga kaya dengan bahan anti-oksidan iaitu membantu melambatkan proses penuaan. Biasanya buah mengkudu dipetik dan diperam di atas garam, atau di dalam beras. Apabila sudah masak ia boleh dimakan begitu sahaja. Ianya juga boleh dicampur dengan gula untuk dimakan.
  • Buah mengkudu boleh memulih sel atau tisu rosak, sekali gus melambatkan proses penuaan, di samping berguna bagi penyakit kencing manis, sengal sendi dan tekanan darah tinggi. 
  • Daun mudanya boleh digunakan sebagai sayuran atau dimakan sebagai ulaman. Daunnya jika direbus boleh menyihatkan ibu yang baru bersalin. 
  • Kulitnya berguna bagi mengubati penyakit Malaria. 
  • Bunga mengkudu boleh digunakan untuk merawat penyakit mata. 
  • Akar mengkudu berguna bagi mengubati penyakit buasir, hidung tersumbat dan pendarahan otak.

0 comments:

Post a Comment

Borang Pesanan

~Semua Pesanan dan Pertanyaan akan dibalas dari jam 6.00 pm-11.00pm. Harap maklum =)

Name:
Email Address:
Contact No :
Delivery Address :
Item to Purchase :

This form powered by Freedback
 

BERITA TERKINI

Saya sedang mencari pengedar yang serius dan minat untuk menjadi sebahagian dari jaringan saya.

Saya juga menerima tempahan produk BSY Noni melalui blog.

Hubungi atau sms saya di talian
019-297 7142.

TERMA & SYARAT PEMBELIAN

Peringatan kepada pelanggan yang dihormati, sekiranya anda membuat pesanan melalui borang, dan email, sila check email untuk pengesahan order. Kami tidak akan balas melalui sms kecuali ada sebab-sebab tertentu. Order melalui sms akan dibalas melalui sms juga. Terima kasih=)

Ps: mohon maklumkan kepada kami jika anda sudah menerima barang, dan maklumkan kepada kami segera sekiranya barang tidak sampai dalam masa 5-7 hari. tq

SIAPA SAYA

Saya adalah stokis Perak yang sah untuk BSY Fed Noni.

Sertai saya untuk menjana pendapatan sampingan mahupun tetap.

Produk Noni telah digunakan sendiri oleh keluarga saya dan hasilnya amat berkesan sekali.

Silakan cuba dan rasakan sendiri khasiatnya..